Könyv

Bevezető gondolatok

„A világon nem a tudomány, a szeretet művel csodákat” – Eötvös József

TARTALOMJEGYZÉK

Kattints a képre a nagyobb méretért!

Köszönöm az érdeklődést és a vásárlást, elfogyott az összes könyv!

Értékes és hiteles szakmai valamint olvasói visszajelzéseket kaptam, hála érte. Talán volt értelme megírni és kiadni.

Mózes, Démoszthenész, Mozart, Goya, Beethoven, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Edison, Tihanyi Lajos, Roosevelt, Einstein, Churchill, VI. György, Őze Lajos, Frida Kahlo, Ray Charles, Cher, Stevie Wonder, Whoopi Goldberg, Andrea Bocelli, Tom Cruise, Őze Áron, Érdi Tamás.

A könyvemben szereplő személyeket a művészet, a tudomány, valamint a közélet világából teljesen szubjektív módon válogattam ki.

Közel ötven olyan fogyatékkal élő embert is megemlítek, akikről érdekes információkat tudhatnak meg.

Tudomásom szerint jelenleg nincs olyan könyv a világon, amely hasonló alapossággal gyógypedagógiai aspektusból vizsgálná olyan emberek életét, akiket valamilyen fogyatékossággal „áldott” meg a sors, és mégis kiválasztottak lettek.

Több mint húsz évvel ezelőtt kezdett mélyebben érdekelni, hogy milyen híres emberek éltek, élnek, akik valamilyen fogyatékkal rendelkeztek, és rendkívüli életművükkel maradandót, világhírűt alkottak.

40 éve gyógypedagógusként (immár kutató mesterpedagógusként) dolgozom, folyamatosan tanulok, olvasok, filmeket nézek ebben a témakörben is. Utazásaim során itthon és a nagyvilágban sok érdekes emberrel találkoztam, rengeteg figyelemreméltó előadást hallgattam meg különböző konferenciákon. A fejemben mindenhol, mindenkor megjelentek gondolatok, összefüggések, személyek, cselekedetek, alkotások, életművek, segítő személyek.

A művészet sem áll távol tőlem, hiszen tíz évig énekeltem kórusban, rendeztem Sopronban középiskolásokkal (Berzsenyi-Eötvös Színtársulat) többek között Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című darabját. Carlo Goldoni komédiáját A chioggiai csetepatét pedig többek között a Pannonia Hotel tetőteraszán adtuk elő nagy sikerrel.

Elvégeztem egy festménybecsüs tanfolyamot, a gyakorlatok a Virág Judit Galéria és Aukciósházban a Falk Miksa utcában voltak.

Azt gondolom, hogy a Virág Judit Galéria és Aukciósház valamint a Kieselbach Galéria és Aukciósház árverései minden művészetkedvelő számára óriási szellemi élményt jelentenek. Rengeteg galériát végigjártam itthon és külföldön, egyik kedvenc helyem az Ernst Galéria, ahol egy nagyon érdekes riportot is készítettem Eleni Koranival az aukciókkal kapcsolatban.

Hogyan is szövődnek egybe a szálak? A kulcs Tihanyi Lajos festőművész.

A gyógypedagógus gondolataival, szemével és szívével mutatom be az alkotókat, a híres embereket. Úgy gondolom, még mindig van mit tenni a fogyatékosok elfogadása felé vezető hosszú, de tanulságos úton.

Őze Áron mesél többek között arról, hogy a dadogók esetében milyen nehezen alakul az elfogadás folyamata.

Európai uniós felmérések igazolják, hogy Magyarország a legkevésbé toleráns országok közé tartozik, ezért is tartottam szükségesnek könyvem megírását.

Több alkalommal tartottam előadást a könyvem témájában, például a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének 2018-as nemzetközi konferenciáján, 2019-ben az ELTE Pszichológiai Tanszékén, Szombathelyen a „Színes gyógypedagógia” elnevezésű konferencián.

Fontos látni, hogy a fogyatékos személyek mennyire erősek lélekben, milyen célokat tűztek és tűznek ki maguk elé, mernek nagyokat álmodni, és ebben megerősítem őket.

Többek között arra is választ keresek, hogy a szülői hozzáállás, a kitartás, az eltökéltség, valamint adott esetben az anyagi helyzet mennyiben járult hozzá a sikeres életúthoz.

Legjobb példa erre Érdi Tamás élete, példamutató családjával, Érdi Szabó Márta, Érdi Sándor szülőkkel, valamint Érdi-Harmos Réka társsal.
Az egyes fejezetekbe beillesztettem internetes linkeket és QR-kódokat, amelyek segítségével zenéket, filmeket, képzőművészeti alkotásokat tanulmányozhatnak.
Egy tehetséges barátomnak Szénási Ferencnek köszönhetően 21 személyről készült portrékarikatúra.

Találnak több mint 200 érdekes képet, könnyed és kevésbé könnyed részeket, próbáltam rengeteg információt leírni, szinte életrajzokat, hogy a könyv érdekes legyen az olvasók számára akár fejezetenként is.

Negyed évszázadon keresztül siket gyermekeket tanítottam Sopronban, tíz évig a tanulási zavarokkal küzdő tanulók gimnáziumi integrációját segítettem gyógypedagógusként a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnáziumban.

Néhány éve Budapesten, a Hűvösvölgyben a Palotás Gábor Logopédiai Általános Iskolában gyakorlom a világ egyik legnehezebb, de legérdekesebb hivatását.
A fogyatékosságok elnevezése mindenkinél a kornak megfelelő. Azt is jelzem, hogy természetesen az általam bemutatott személyek jellembeli alakulása nem mindig példa értékű. Megítélésük is különböző, ideológiák és korok szerint változott és változni fog reményeim szerint.

A könyvemet ajánlom gyermekeimnek, Huginak, Balázsnak és Benedeknek.

A könyv létrehozásához nyújtott segítségért köszönet a társamnak Adrienne-nek, a nővéremnek Beának, atyai jóbarátomnak Nagy Alpár nyugalmazott főiskolai tanszékvezető docensnek, korábbi és jelenlegi kollégáimnak, tanítványaimnak!

Horváth Ernő Zoltán
kutató gyógypedagógus